Zamieszczę tu przepis na nieco inną wersję popularnej lemoniady. Będzie ona z dodatkiem, cytryn, bazylii i limonki oraz ogórka.
Potrzebujemy:
Wodę, około 1 litra
2 sztuki cytryn
1 soczystą limonkę
cukier do smaku - ja daję 2 czubate łyżki
gałązkę świeżej bazylii
plasterki zielonego ogórka
Przygotowanie jest banalnie proste: wyciskamy soki z cytrusów. Dodajemy cukier i bazylię. Wszystko lekko ugniatamy i zalewamy zimną wodą. W prostej wersji wrzucamy plasterki ogórka i dodajemy lód. Mieszamy. W wersji bardziej ogórkowej - miksujemy obranego ogórka i tak przygotowaną pulpę przekładamy do dzbanka. Dodajemy kostki lodu i mieszamy.
Obie opcje są fantastycznie orzeźwiające.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz